Pretraga za:

Kategorija: Realizovano djelo

Autor: dr Sonja Radović Jelovac / Studio Synthesis architecture and design

Naslov: Chalet Jelovac, Kolašin

Saradnici: Radovan Radović, dipl. inž. građ., Milić Đerković, dipl. inž.arh.

Investitor: Dušan Jelovac i Sonja Radović Jelovac

Godina realizacije projekta: 2017

Objekat Chalet Jelovac, predstavlja primjer uspjesne integracije u osjetjivi pejzaz nadomak Parka sume Dulovine u Kolasinu. Pozicioniran je uz linerani niz brezove sume koja ovoj lokaciji daje autenticnost i razliCitost kolorita i sjene promjenom godisnjih doba.

Kljucno za osmisljavanje arhitektonskog koncepta je bila veza prirode i kulture, kao i privatnog i javnog, sto je postignuto kroz adaptivna i multifunkcionalna rjesenja. Glavni cilj u kreiranju koncepta je bio da se ostvari dobra vizuelna, duhovna i fizicka veza sa jedinstvenim ambijentom kroz osluskivanje prirode i njenih procesa. Forma objekta je kompaktna,sa naglaskom na svedenoj volumetriji crnog krova od galvaniziranog lima koji se sa prednje-juzne i zadnje-sjeverne fasade spusta do kote terena. Istocna i zapadna fasada su oblozene letvama razlicitih sirina od „lucevine“ i skurama koje su u cjelosti pratile raspored vertikala na fasadi. Cilj ovakve intervencije je bio da se u surovim zimskim uslovima zatvaranjem skura ostavi utisak da je kuca „bez otvora“ nalik stogu sijena.Multifunkcionalnost objekta je ostvarena kroz razlicitost sadrazaja za boravak unutar objekta kroz cetiri etaze, a van objekta kroz aktivni pejzaz povrsine oko 900m2. Podrumski i tavanski prostor su planirani kao prostor za atelje, biblioteku, radionice i istrazivacko-kreativan rad,dok prizemlje posjeduje prostranu dnevnu sobu,kuhinju,predsoblje,toalete i garderober.Terase u prizmelju su pokrivene krovnim ravnima sa prepustom i formiraju kontinuiranu vezu sa dnevnom sobom i trpezarijom tako da predstavljaju nastavak ovih funkcija za vanjsko koriscenje cak i u nepovoljnim vremenskim uslovima. Na prvom spratu se nalaze tri spavace sobe, sa jedinstvenim „uokvirenim“ pejzazom kroz obilje otvora i prirodnog svjetla koje posjeduju.