Pretraga za:

Kategorija: Realizovano djelo

Autor: Nikola Novaković, dia / ENFORMA doo

Naslov: Poslovno-komercijalni objekat Entext, Jadranska magistrala

Saradnik: Zoran Spasić, dia

Investitor: Entext doo

Godina realizacije projekta: 2017–2019

Objekat Entext-a je projekat poslovno-izlozbenog karaktera, koji je lociran na magistralnom putu nadomak aerodroma Tivat. To je lokalitet koji je prva i poslednja slika Crne Gore i primorja koju stranci dozive ili ponesu sa sobom. Urbani i arhitektonski milje na toj slici se mogu okarakterisati kao neadekvatna predstava vrijednosti koje nasa zemlja posjeduje. Stoga je ideja za objekat proizasla iz potrebe za stvaranjem sopstvenog svijeta unutar haoticne urbane matrice.

Rukovodeni konceptom nepodr:Zavanja konteksta usled nekvalitetnih referenci u prostoru i dualistickom prirodom naziva kompanije stvoren je kubicni objekat introvertnog karaktera. Dualizam objekta se ogleda u sagledavanju unutrasnjeg prostora, unutar opne a van samog objekta, koji se sagledava kao spoljasnji prostor, ali je istovremeno dio unutrasnjosti. Jednostavna forma je nalik vizuelnoj barijeri ka spoljasnjosti unutar koje je stvorena mikro-klima i mikro-ambijent. Svojom materijalizacijom, funkcionalnom organizacijom i pricipom ,kuca u kuCi“, objekat je jasno distanciran i definisan u odnosu na okruzenje. Naglasenom horizontalnom komunikacijom objekat je prostorno i funkcionalno razgranicen – povezan glavnim pjesackim pristupom.

Nasuprot strogoj razgranicenosti od okoline na urbanom nivou stoji unitrasnjost objekta koja se enterijer preplice sa eksterijerom. Unutar krute opne otvara se ambijent sa dva objekta bez jasnih granica koji se medusobno dopunjuju i prozimaju. Fluidnost unutrasnjosti omogucava korisnicima visenamjenske prostore koji se po potrebi mogu lako prilagoditi potrebnoj namjeni. Akcenat u prostoru predstavlja oaza koju cine zeleni zid, vodeno ogledalo i skulpturalni element sa slapom vade, sto sve zajedno kreira mikro-klimu i autenticnu atmosferu objekta.